Quantcast
Channel: De Laatste Meter » intermodaal
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Synchromodaal: wat is dat?

$
0
0

Synchromodaal transport staat centraal in de plannen van het Topteam Logistiek, maar tot twee jaar geleden had niemand in Nederland ervan gehoord. Tijdens de Vervoerslogistieke Werkdagen vorige week gaf Kees Verweij van Buck Consultants een presentatie over synchromodaliteit.

Kees Verwij stelt dat synchromodaal transport het geregisseerd gebruik van de op elkaar afgestemde vervoersmodaliteiten naast elkaar is, zodat de gebruiker altijd een palet aan verschillende vervoersdiensten kan worden geboden, afhankelijk van zijn wensen op het gebied van snelheid, betrouwbaarheid, doorlooptijd, kwaliteit, duurzaamheid en kosten.

Daarmee is synchromodaal transport een innovatieve vorm van co-modaal transport, strak aangestuurd via netwerkregie. Het sluit aan bij de recent in Europa ontstane ideeën over het via regie efficiënt en duurzaam gebruiken van de modaliteiten. Hiervoor zijn natuurlijk open ICT-platforms nodig waar alle relevante data gedeeld kunnen worden.

Download de VLW 2011 – CA Verweij – paper Synchromodaal transport paper – definitief – 19 okt 2011 en de BCI – Kees Verweij – synchromodaal transport – 01 12 11 van Kees Verweij.

Het Topteam Logistiek – Partituur naar de top stelt dat intermodaal transport is het verplaatsen van goederen van a naar z met verschillende modaliteiten. De modaliteiten liggen van te voren vast. Bijvoorbeeld: Goederen komen aan per zeeschip in Rotterdam, gaan daar eerst op de binnenvaart en vervolgens in Duisburg verder per spoor. Bij synchromodaal kun je op elk gewenst moment kiezen tussen verschillende modaliteiten, op basis van de actuele omstandigheden (lage waterstand, spoedlading etc. en op basis van real-time verkeers- en transportinformatie). Dit betekent dat je iedere keer weer een afweging kunt maken wat de meest wenselijke manier van vervoeren is en welke modaliteiten je daarbij inzet.

De uiterste consequentie van het gebruik van synchromodaal transport is dat de klant garanties krijgt over start- en aankomsttijd, kosten en kwaliteit van de dienst, maar verder geen zeggenschap heeft met welke modaliteit zijn goederen vervoerd wordt. Dat maakt ook niet uit, zolang de goederen maar volgens de afspraken geleverd worden. Als de meest geschikte modaliteit gekozen kan worden uit het aanbod kan er meer resultaat in bundeling en duurzaamheid bereikt worden.

Overzicht

Synchromodaal transport is zo een specifieke en innovatieve uitwerking van de ambities van de Europese Unie bij co-modaliteit. Onderstaande figuur (bron: BCI) laat het onderscheid tussen de vijf begrippen unimodaal, multimodaal, intermodaal, co-modaal en synchromodaal transport zien.

 

ECT en synchromodaal
De toekomst van het goederenvervoer‘ is de ambitieuze titel van een boekwerkje, dat de visie van ECT weergeeft op duurzaam en betrouwbaar Europees transport. Synchromodaal vervoer is daarbij de nieuwe vlag waaronder ECT zich wil profileren en haar inland terminals netwerk als oplossing naar voren schuift.
ECT zegt erover: ‘Het welbekende alternatief voor de truck is intermodaal vervoer. Van A naar B met de binnenvaart of trein en van B naar C – ‘the last mile’ – per truck. Eén stap verder is co-modaal vervoer. De verlader kan dan in A kiezen uit verschillende modaliteiten: binnenvaart, spoor, feeder en weg.

Nog een stap verder is synchromodaliteit: het met de klantwens als uitgangspunt steeds opnieuw kunnen kiezen voor de beste modaliteit op het specifieke moment en afhankelijk van de situatie. Dat vereist in A een keuzeoptie uit verschillende modaliteiten, maar zo mogelijk ook in B. Op die manier ontstaat een maximaal flexibel en duurzaam vervoerssysteem waarin bedrijven al naar gelang de omstandigheden, het product, gewenste snelheid, fysieke omstandigheden, enz. altijd zijn verzekerd van optimale vervoerscombinaties en wanneer nodig eenvoudig kunnen switchen tussen modaliteiten.

Synchromodaliteit leidt voor alle partijen tot een grotere kostenefficiency, een duurzamere operatie en een optimaal gebruik van middelen en infrastructuur. Een belangrijk onderscheid van synchromodaal vervoer ten opzichte van intermodaal en co-modaal vervoer is ook dat de klant niet tot trein-, binnenvaart of feedervervoer wordt ‘gedwongen’. Het geboden product is dusdanig aantrekkelijk dat de klant als vanzelf hiervoor kiest. Ook het wegvervoer maakt een volwaardig onderdeel uit van het keuzeaanbod. Bijvoorbeeld wanneer het om specifieke bestemmingen gaat of in het geval van tijdsdruk’.

Bron: http://www.logistiek.nl/distributie/multimodaal-transport/nid12574-ect-zet-vol-in-op-synchromodaal.html

 

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Latest Images





Latest Images